Proljetne pripreme

Predavanje o štetnosti dopinga od strane dr. Romana Latinovića, voditelj službe za prevenciju HTZA.

Proljetne pripreme reprezentacije Hrvatske u Šibeniku
Zagreb 17.03.2018. – Danas su u Brodarici pokraj Šibenika završile su prve ovogodišnje pripreme Hrvatske nacionalne biciklističke selekcije kategorija juniora, juniorki i kadeta. Brodarica kod Šibenika je već tradicionalno okupljalište mladih hrvatskih biciklista. Pod vodstvom trenera HBS-a Ante Radića i izbornika mladih reprezentacija Predraga Jokića te u društvu predsjednika HBS-a Tomislava Zadre biciklisti su u periodu od 11.3. – 17.3.2018. odradili tjedan dana bazičnih biciklističkih priprema za novu sezonu, na cestama širom Šibensko-Kninske županije.

Od naših članova na pripremama je bio jedino Matija Lojen, koji je to zaslužio svojim dobrim prošlogodišnjim rezultatima i svojom mladosti. U sklopu priprema Matija je nastupio i na prvoj ovogodišnjoj cestovnoj utrci na ‘VN Vira’. Tom utrkom po otoku Viru započela je cestovna biciklistička sezona za mlađe kategorije i veterane. Na startu sve tri utrke koje su bile na programu, našlo se ukupno 127 licenciranih vozača, a nastupili su biciklisti iz Poljske, Slovačke, Slovenije, BiH i Hrvatske. Bilo je to nadmetanje kakvo se samo poželjeti može u pripremnom dijelu godine. Navesti ću ovdje samo pobjednike po utrkama: Ivan Okmažić (BK Makarska) u vremenu 43:05 na 22,8km, Gašper Paulič (Ljubljana As) u vremenu 1:19:50 na 48,4km druge utrke među kadetima i njegov klupski kolega Gašper Zalar u juniorskoj utrci sa 2:12:02. Utrka za juniore je bila duga 82 km a vozilo se po jakoj Buri.

Naš Matija nije baš dobro startao, jer je  imao problema sa lancem koji mu je preskakao. Kasnije se vozio s jednom manjom grupicom iza glavne grupe, ali pošto u Zagrebu zbog lošeg vremena nije mogao ići na cestu, nedostajalo mu je kilometara u nogama i ubrzo ga je umor doveo do grčeva, pa je bio prisiljen odustati.

Matija Lojen za vrijeme utrke na Viru

Besprijekorna organizacija utrke od strane “Vir turizma” i Općine Vir potpomognuta zadarskom policijskom upravom u osiguranju i tehničkom asistencijom BK Zadra rezultirala je sportskim događajem koji će svi sudionici pamtiti te će odaziv na 5.VN otoka Vira koja slijedi dogodine sigurno biti još veći.

Mlada reprezentacija Hrvatske na treningu

Matija izvještava:
Naši reprezentativci i stručno osoblje bili su zadovoljni provedenim treningom i edukacijom. Niti loše vrijeme ih nije sprečavalo u napornim treninzima i ispunjavanju plana treninga. U nedjelju nakon utrke na Viru došli smo svi skupa u Brodaricu, u hotel Zlatna Ribica. Tamo smo imali večeru, pa smo otišli na spavanje. Svaki je dan rutina bila ista: buđenja oko 7 ujutro, u 7:15 šetnja za razbuđivanje, a doručak u 7 i 30. Treninzi su bili ovisno o vremenskim uvjetima i dužini ,ali uglavnom u 9 i 30 ili 10 sati. Ručak smo imali svaki dan u 2 sata osim iznimno ako bi kasnije došli s treninga. Večera je svaki dan u 7 sati. Od ponedjeljka do četvrtka bili smo u hotelu u Brodarici, a u četvrtak smo otišli u Skradin jer je hotel u kojem smo boravili do tada bio popunjen. U ponedjeljak je trening bio 90 km samo vožnja u grupi, utorak 100 km s intervalima, srijeda 140 km s brdskim intervalima,cetvrtak dan odmora i laganih 50 km do skradina, u petak 80 km a posljednjeg dana 40 km s intervalima. Vrijeme nas nije baš najbolje poslužilo pa nam je u utorak i srijedu padala kiša a zadnja dva dana je cesta bila mokra, a kiša je samo škrapala. Na pripremama smo napravili ukupno oko 480 km. Nakon ovih priprema  osjećam se dobro, iako još uvijek nisam baš dobar po zavojima i na nizbrdicama, ali to ću u Zagrebu nastojati izglancati. Što se tiče snage vidim da na brdo imam šanse za medalju i to s ovako malo kilometara u nogama, a kamoli kad još potreniram kroz sezonu. Tako da sam uglavnom optimistićan…

Mlada reprezentacija Hrvatske na treningu

U slobodno vrijeme hrvatski reprezentativci bili su posjetu NP Krka, gdje ih je ugostio Goran Smolić, presjednik istoimenog novoosnovanog biciklističkog kluba iz Skradina. Održano im je i predavanje o štetnosti dopinga od strane dr. Romana Latinovića, voditelj službe za prevenciju HTZA.

Sastavio: Zdenko Kahlina uz suradnju Matije Lojena

Podijeli na: