Zimske pripreme

Pripreme za novu sezonu su u toku
Zagreb 06.01.2018. – U tijeku su zimski klubski treninzi, što znači da četri puta tjedno u klubu radimo na trenažeru, jednom tjedno je na rasporedu trčanje (četvrtkom) i nedjeljom po staroj tradiciji trčimo na Sljeme.

Svakog četvrtka u 16 sati se nalazimo u klubu i na rasporedu su kondicijske vježbe trčanja i igranje malog nogometa na stadionu ‘Zagreb’ u Kranjčevićevoj. Mjesto sastanka je kao i svake godine ispred klubske radionice, ispod zapadne tribine stadiona. Nakon toga Matija Lojen i Karlo Mavračić (to je naš novi član kluba, koji želi trenirati) sa našim novim trenerom Juricom Plukavcem odradimo snagu (čučnjevi, sklekovi, zgibovi…).

Nedjeljni treninzi do vrha Zagrebačke gore odvijaju se već od sredine listopada. Uvijek se kreče  u 10 sati prije podne od restorana ‘Šestinski Lagvić’ u Šestinama. To organizira Atletski klub Sljeme u sklopu ‘Lagvić lige’, koji svima uredno izmjeri postignuta vremena i već nakon par dana objavi rezultate na web stranicama AK Sljeme. Na startu se zna skupiti i do 180 trkača, mladih i starijih, iz raznih sportova. Nađe se tu na startu od veslača pa do nogometaša, ali ipak je najviše pravih atletičara.

Sva kola, tj. utrke se održavaju u 10 sati ujutro, a trči se od restorana Šestinski Lagvić do TV-tornja na vrhu Medvednice. Postoje dvije kategorije: cestovna i planinska. Dužina cestovne utrke je 9,2 kilometra, a planinske 5,5 km, s istom visinskom razlikom od 691 metar u obje konkurencije. Što znači da prosječni nagib ceste iznosi 7,5%, a planinske staze čak 12,5%, obzirom da fura direktno ka vrhu bez previše serpentina. Start je na početku ‘Poučne staze Moiroslavec’ (342 m n/v), a cilj na terasi ‘Vidikovca’, najvišoj točki Medvednice (1033 m n/v). Ove godine će biti ukupno 15 kola, a u bodovanje ulazi 7 najboljih (5 bodova za svaki dodatni nastup preko tih sedam). Nagrade će dobiti po 10 prvoplasiranih u svim konkurencijama (cesta, mrcina, pedina kombinacija) i u oba spola.

Matija Lojen i Karlo Mavračić

Trasa cestovne trke:
Sljemenska cesta: Lagvić – Kraljičin zdenac – Kapelica Sv. Jakob – Grafičar – Žensko sedlo – Tomislavov dom – Vrh.

Trasa Mrcine:
Poučna staza do Kraljičinog zdenca – Blažur – Mrcina – Zadnja stanica žičare – Vrh (zabrana korištenja ceste). Trasa Mrcine nije definirana, može se ići bilo kojim planinarskim putem, ali je ovaj najkraći.

Kako do starta:
– autom preko Mihaljevca, Tuškanca ili Britanca do Šestina

– gradskim autobusom, linija broj 102 Britanac-Mihaljevac (kreće s Britanca u 9:20), ili obrnuto (kreće s Mihaljevca u 9:10 i 9:50). U oba slučaja sići na stanici Šestinski trg, zatim pješke cca 300 metara pored crkve i groblja do restorana Šestinski Lagvić.

Preporuča se svakome da ponese ruksak ili vrećica sa suhom robom, koju organizator vozi na vrh (molimo učesnike da ne nose velike ruksake jer se stvari ne voze šleperom!!)

Mi biciklisti trčimo po Mrcini (tako se zove staza). Prvi dio do Kraljičinog zdenca koristimo za zagrijavanje, a onda počinje onaj jako strmi uspon do vrha, gdje se ide ‘do daske’. Najbolje vrijeme ikad postignuto na toj stazi je 34.30 minuta, a na većini kola najbolji trče oko 38 ili 39 minuta. Moj je rekord 41 minuta i 20 sekundi. Interesantno je to da taj koji je sada uglavnom prvi sa vremenom od 38 minuta inače trenira veslanje i preko ljeta dođe na Cener, gdje ima vrijeme 33 minute što je skoro 6 minuta više od mene. Karlo Mavračić je novi član kluba koji je počeo trenirati ove zime i zanima ga, pa ćemo vidjeti hoće li ostati uporan, a Jurica Plukavec je prijašnji biciklista-vozač, ujedno i član kluba koji nas od nedavno trenira.

Povratak po izboru:
– pješačenjem nazad po planinarskim stazama
– lagani jogging nazad po cesti

Startnina iznosi 30kn, prijave su na licu mjesta, sat vremena prije svakog kola, od 9 do 10h. Startnina uključuje: organizaciju natjecanja, prijevoz stvari do vrha, te na cilju kuhano vino, čaj i kolači, ovisno o vremenskim uvjetima.

Matija Lojen

Podijeli na: